Samsung Kablosuz Hızlı Şarj standı incelemesi “Hızlı, pratik ve bataryaya zararsız”
Kutusunun içerisinden kablosuz şarj standının kendisi ve hızlı kullanım kılavuzundan başka bir şey çıkmıyor, standa güç vermek için telefonunuzun hızlı şarj adaptörünü veya 5V 2A güçte herhangi bir adaptörü kullanıyorsunuz.
EP-NG930 ülkemiz için siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneğine sahip, yurtdışında şampanya ve gümüş rengi seçeneği de mevcut. Stand yuvarlak hatlarla şekillendirilmiş, daha önce gördüğümüz yüzeyle paralel duranlara kıyasla daha şık ve kullanışlı görünüyor. Önünde parlak plastik bir yüzeyde Samsung ve Fast Charge logoları, dış çeperinde ise beyaz kauçuk bir malzeme var, telefonun kaymasını engelliyor, beyazın malzemenin doğası gereği, bir de 6 ay boyunca sürekli kullanımla hafiften sarardı. Altında da yine yumuşak malzemeden, çizmeyecek bir cep var.
Arkasında havalandırma ızgaraları ve Micro USB girişi haricinde görünürde bir detay yok, görünmeyen tarafta, içerisine soğutma için bir fan yerleştirilmiş, bir şarj makinesinde fan da ne diye düşünebilirsiniz ancak standart çözümlere kıyasla %40 daha hızlı olmasının bir bedeli var, bedel de bedel değil gerçi zira fan kulağınızı dayamadığınız sürece gün içerisinde duyulabilecek bir ses üretmiyor, gece yatarken saat tik takından bile rahatsız olan, benim gibi hassas kulaklı kullanıcılar bu sesi duyabilirler belki.
Telefonun üzerine oturduğu cebin hemen altında bir durum LED’i var, bu LED sayesinde şarja başlayıp başlamadığını görebiliyorsunuz.
EP-NG930 Samsung’un hızlı şarj teknolojisine haiz bir kablosuz hızlı şarj standı, özellikle Note 5, S6 Edge Plus ve sonrasındaki modeller bu hızdan faydalanabiliyor, S6 ve S6 Edge’i de destekliyor ancak standart hızlarda. Samsung dışında Qi standardındaki tüm kablosuz şarj destekli telefonlarla kullanabiliyorsunuz, mesela bir iPhone’u üçüncü parti alıcı ve kılıfla beraber bu stantta şarj edebilirsiniz.
Benim test ettiğim telefon ise önsiparişinden bu yana kullandığım şahsi telefonum Galaxy S7 Edge oldu, başta da belirttiğim gibi yaklaşık 6 aydır hem normal şarj adaptörüyle hem de kablosuz şarj standıyla beraber şarj ettim telefonu. Masa başında çalışırken telefonum sürekli bu standın üzerinde oldu, dik durması dolayısıyla da bir şey olduğunda telefona ulaşması, kontrol etmesi çok daha rahat oluyor.
Tasarımı da benim gibi beyaz seven biri için uyum sağlayacak görsellikte. Benim gözümde bu standın en büyük artısı kablo tak çıkar devrini bitirmesi oldu, kabloyu masanın arkasından çıkarırsınız kayar gider, hele bir de kablo yumağının içinde bir daha eğil nerede bu kablo derdi benim için bitti, fonksiyonellik açısından benim için artıları bu şekilde.
Peki hızlı şarj da ne kadar hızlı şarj? Galaxy S7 Edge’imin 3600mAh bataryası kablosuz şarj ile 2.5 saat civarında şarj oluyor, yine kendi adaptörüyle kablolu şarj ettiğimde ise 2 saat civarında şarj tamamlanmış oluyor, arada yaklaşık yarım saatlik bir fark var, yani kablosuz hızlı şarj standı, kablolu şarjdan yaklaşık %20 kadar daha yavaş.
Peki kılıfla kullanılabiliyor mu? Evet ama biraz daha özenli olmak gerekiyor, normalde telefonu isterseniz dik, isterseniz yatay, isterseniz köşeden köşe, kılıfsız konumlandırırken hemen şarj etmeye başlayabiliyor ama işin içerisine bir kılıf girdiğinde biraz daha özenli konumlandırma istiyor, ince şeffaf silikon bir kılıfla denedim, Spigen’ın daha kalınca kılıfıyla da denedim, Samsung’un Crystal View kılıfıyla da denedim, hepsinde kılıfsız haline kıyasla biraz daha özenli konumlandırma yapmak gerekiyor, zor mu, hayır, alıştıktan sonra bir farkı kalmıyor, LED’den de şarja başlayıp başlamadığını takip edebiliyorsunuz zaten.
Uzun lafın kısası, Samsung EP-NG930 kablosuz hızlı şarj standı benim yaklaşık 6 aydır sürekli kullandığım, kolaylık sağlayan bir aksesuar oldu, telefonumun bataryasında tabiri caizse zırt pırt şarja bırakma, takıp çıkarmadan mütevellit bir verim kaybı gözlemlemedim. İlle de herkes almalı demiyorum ama şahsen beni bazen üşendiren şarj kablosu zahmetini ortadan kaldırmış oldu, kabloluyla arasındaki hız farkı da minimal kalınca teknik anlamda eksi bir yanı yok diyebiliriz.
Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla Samsung EP-NG930 60 liradan tutun da 140 liraya kadar bulunabiliyor ama benim tavsiyem Samsung Türkiye garantili olanlarını tercih etmeniz olacak. Kablo sizin için bir zahmetse, uygun bir Samsung telefona sahipseniz eğer tavsiye edebileceğim, bir gereklilikten çok kolaylık sağlayan bir aksesuar Samsung’un hızlı şarj standı.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.