RTÜK’te bir CHP bir de AKP’li üyenin görev süreleri 14 Temmuz’da doluyor. 7 Haziran seçim ile vekil sayısı düşen AKP, RTÜK’te de eksilen bir sandalyesini geri almak için oyun kuruyor. AKP’nin artı bir sandalye ile alınacak kararlarda muhalif oyları etkisizleştirmek için CHP’nin bir üyeliğini almaya çalıştığı, karşılığında da HDP’nin zaten 1 olan sandalye sayısını CHP’ye aktararak HDP’yi üst kuruldaki temsilden düşürmeyi planladığı belirtiliyor. AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde oylarında yaşadığı düşüş bugün de kriz yaratıyor. RTÜK’teki sandalye sayısına ilişkin 7 Haziran seçimlerinin ardından yaşadığı sorunu bugünlerde çözmeye hazırlanıyor. RTÜK üyeleri TBMM’de yapılan seçimle belirleniyor. RTÜK Yasası’na göre üst kurul, siyasi parti gruplarının Meclis’teki sandalye sayısı oranında belirlenen kontejanlara göre oluşuyor. Üst kurul üyelerinin görev süresi 6 yıl. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor. Şu anda RTÜK’te AKP’nin 4, CHP’nin 2, MHP’nin 2, HDP’nin 1 sandalyesi bulunuyor.
1 üye 7 Haziran’da düştü
Ancak 7 Haziran seçimleri öncesinde RTÜK’teki AKP tablosu bu şekilde değildi. 327 milletvekili olan AKP’nin RTÜK’teki sandalye sayısı da 4’tü. Aynı hesaplamayla CHP’nin 2, HDP ve MHP’nin de birer üyelikleri vardı. 7 Haziran seçimlerinde AKP’nin milletvekili sayısı 258’e düşünce, RTÜK’te bir üye kaybetti. HDP ve MHP de sandıktan eşit sayıda milletvekili çıkarınca seçimin yapıldığı Meclis Genel Kurulu toplantısında kriz yaşandı. AKP’li milletvekillerinin desteğiyle MHP’nin adayı Arif Fırtına üye olarak seçildi. RTÜK’ün diğer yeni üyeleri AKP’den İlhan Yerlikaya, MHP’den Esat Çıplak oldu. Ancak 1 Kasım seçimlerinin ardından AKP vekil sayısını tekrar yükseltti. RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel ve CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan’ın görev süreleri dolunca 14 Temmuz’a kadar seçimlerin yapılması gerektiğine ilişkin yazı TBMM Başkanlığı’na gönderildi. Yazının gelmesinin ardından AKP, pazarlığa başladı.
AKP’nin, planlarını CHP’nin iki olan sandalye sayısını 1’e düşürerek kendi sandalye sayısını 5’e çıkarmak üzerine kurduğu ifade edildi. CHP’nin itiraz etmemesi için de HDP’nin 1 olan üye sayısının CHP’ye aktarılmasını önermeye hazırlandığı belirtildi.
Böylece AKP’nin üye sayısını 5’e çıkaracağı, HDP’nin RTÜK’teki temsiliyetini sıfırlayacağı, alınacak kararlarda muhalefet şerhlerinin de önüne geçeceği değerlendirmesi yapıldı.