İlçe merkezinde 11 Mayıs 2013’te davanın firarı sanığı Mihraç Ural liderliğini yaptığı Suriye istihbaratı ile bağlantılı olduğu iddia edilen terör örgütü THKP-C Acilciler’in gerçekleştirdiği bomba yüklü araçlarla düzenlenen 2 ayrı saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti, 220 kişi ise yaralandı.Olayla ilgili yapılan soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede 2’si Suriyeli 33 sanıktan 19’u hakkında, devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Diğer sanıklar hakkında ise, silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme, öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurma, mala zarar verme, kasten yaralama, suçluyu kayırma ve öldürmeye teşebbüs suçlamalarından dava açıldı.
Güvenlik gerekçesiyle Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıkların yargılaması sürerken, ölenlerin yakınları da Reyhanlı’da 11 Mayıs Reyhanlı Şehitler Derneği kurarak aileleri bir arada tutup hukuki mücadelelerini sürdürüyor. Olayın failleri ile ilgili Ankara’da yapılan yargılamayı yakından takip ettiklerini söyleyen, ölenlerden Oğulcan Tuna’nın babası Ahmet Tuna, 4 yıldır dinmeyen acının tek tesellisinin şehitlik mertebesi olduğunu söyledi. Oğlunun odasını müze haline getiren Ahmet Tuna, “Devlet büyüklerimizden 52 kişinin şehit sayılmasını istiyoruz” dedi.
PTT yakınındaki ikinci patlamada yaşamını yitiren ve cenazesi olaydan 6 gün sonra Adana Adli Tıp Kurumu’nda bulunan Mustafa Kaya’nın annesi Yeter Kaya, “Mustafa, evlenecek olan bir arkadaşının düğününe katılacağı için elbise almak üzere çarşıya çıktı. İlk defa kahvaltı yapmadı. PTT yakınındaki ikinci patlama yerinde olduğunu duyduk. Ölü ya da sağ çok aradık. Ancak Adana’da olduğunu öğrendik. Sağ dediler ama cenazesini getirdiler” diye konuştu.
Baba Hamit Kaya ise, saldırıda kaybettikleri 52 fidan için devlet yetkililerinden şehit sayılmasını istedi. Sanıkların en ağır cezaya çarptırılmalarını istediğini belirten Kaya, şunları söyledi:
“Hala yüreğimiz yanıyor. Ateşimiz sönmedi. Evlatlarımızı katledenler cezalansın. Devlet büyüklerimizden Başbakan, bakanlarımızdan 52 kişiye şehitlik verilmesini istiyoruz. Bizi yasa kapsamında terör mağduru aile olarak saydılar. Biz terör mağduru değil, şehit ailesi olmak istiyoruz.”
ŞEHİT SAYILMALI
Patlamada yaşamını yitirenlerin Avukatı Tahsin Koç, 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun uyarınca ölenlerin ailelerinin terör mağduru olarak kabul edildiğini, ancak hukuki olarak ‘şehit statüsüne’ alınmasını istediklerini söyledi. 15 Temmuz’da hayatını kaybeden sivillerin KHK ile şehit sayıldığını belirten Avukat Koç, “Devlet bombanın üzerine atlayanla yoldan geçerken bomba patlaması sonucu öleni aynı statüde değerlendirmedi. Reyhanlı kurbanlarının aileleri de şehit statüsünde değerlendirilmesini istiyor” dedi.
YARGILAMA 7 TEMMUZ’DA BİTİYOR
Patlama yaşamını yitirenlerin Avukatlarından Tayfur Yumuşak ise, 4 yıldır devam eden davanın bu yıl 7 Temmuz’daki duruşmasının karar günü olacağını söyleyerek şöyle konuştu:
“Olayın arkasında olanların, ihmali bulunanların, göz ardı varsa suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Reyhanlı patlamasının 4’üncü yılındayız. 7 Temmuz karar günüdür. Buradan çıkacak sonuç yakınlarımızı vefat edenleri, canlarımızı, ciğerlerimizi bize geri getirmeyecek ama bir an olsun dahi içimizi soğutacaktır.”
YARIN TÖREN YAPILACAK
11 Mayıs Reyhanlı Şehitler Derneği Başkanı Ahmet Tuna, patlamanın 4’üncü yıl dönümü nedeniyle yarın anma etkinlikleri düzenleyeceklerini bildirdi.