Kanada’nın Quebec şehrindeki Musee de la Civilisation Müzesi, “Benim 2.000 yıllık ikizim” adındaki sergi için ortaya attığı bu fikir için dünyanın dört bir yanından insanları antik ikizlerini bulabilmek kendi fotoğrafların yüklemeye davet ediyor. Geliştirilen sistematik değerlendirme yöntemi ile belirlenecek olan en yakın eşleşmeler, yapılacak olan serginin bir parçası olarak kendine sergide yer bulacak.
Gelişmiş bir bilgisayar yazılımı kullanılıyor
Arkeofili sitesinde yer alan haber şöyle: Sistem şöyle çalışıyor; vesikalık diyebileceğiniz bir fotoğrafı müzenin web sitesine yükledikten sonra bir yüz tanıma yazılımı olan “Betaface API” adındaki bir yazılım, 123 yüz karşılaştırma noktası üzerinden 60 Greko-Romen ve Mısır heykelini fotoğraf ile karşılaştırarak en benzer fotoğrafı ortaya koyuyor.
Şu ana kadar müzenin sitemine 25.000 fotoğraf yüklenmiş durumda, ancak müze ekibi benzerlik konusunda kriter olarak en az %95 gibi bir oranı hedefliyor. Bunun yolu da kuşkusuz daha fazla veri yüklenmesi.
Vesikalık en doğru seçim
Müze yetkilileri en uygun fotoğraf konusunda da bir kaç ipucu sunuyor. En iyi eşleşmeyi yakalamak için fotoğrafın parlak ve eşit ışık alan bir alanda çekilmesi önemli bir detay. Uzmanlar fotoğrafın aydınlatması çok iyi değilse gölgelerin fotoğrafta fizyolojik olarak değişkenlik yaratabileceğini belirtiyor. Ayrıca fotoğraflarda gülümsemek yerine ileri bakarak daha donuk bir ifade ile fotoğraf çekmeleri gerektiğini belirtiyor. Tabi bir de şapka ve güneş gözlüğü yada gözlük kullanmamak şart. Nitekim bahsedilen dönem heykellerinde bu tür aksesuarlar söz konusu değil.
Teknoloji işin çoğunu yaparken serginin küratörleri de en yakın eşleşmeye sahip olan kişilerle doğrudan iletişime geçiyor ve yeni bir fotoğraf ya da en azından Skype üzerinden yapılacak görüşmeler ile yazılımın ortaya koyduğu sonucu doğruluyor.
Müze ayrıca bu boyuttaki bir proje için kendi koleksiyonlarının yeterli olmadığını düşünerek İsviçre’den iki müzenin daha koleksiyonlarını sisteme ekleyerek bu eğlenceli projeyi genişletti. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinden birbirine benzeyen insanları bularak çektiği fotoğraflar ile nam salan Kanadalı fotoğrafçı François Brunelle de bu projede önemli bir rol üstleniyor.
Müze, yüklenen fotoğraflardan 25 ila 30’a yakın eşleşme yakaladığında Brunelle, tanrı ve tanrıça veya kral ya da kraliçelere benzeyen bu insanları kendi objektifi ile yeniden fotoğraflayacak. Fotoğraflar ise 24 Ekim 2018 – 27 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan sergide bir yıllık bir süreyle sergilenecek.
Müze yetkilileri bu çalışmadaki amaçlarını ise şöyle açıklıyor; “Çoğu insan bugün dilindeki pek çok kelimenin Latince’den yada Antik Yunan dilinden geldiğini bilmeyebilir (bilmez). Bizim amacımız, insanlara eski dünyanın bize aslında çok da uzak olmadığını göstermek ve insanları kültürel miras konusunda eğlenceli bir yöntemle eğitebilmek.” diyor.
Fotoğraflarınızı siz de yükleyebilirsiniz: